Serious games: een virtueel geweten

testActiegroepen, academici en opvoeders hebben de kracht van online spelletjes ontdekt. Zogenaamde ‘serious games’ zijn bezig aan een steile opmars.

Een van de bekendste is ‘Darfur is Dying’ (Engelstalig), een simulatiespel die de realiteit van Darfur oproept. Als vluchteling dien te water te zoeken en riskeer je opgepakt te worden door de Janiaweed milities. Er is ook een simulatie van het harde leven in een vluchtelingenkamp. De nodige achtergrondinformatie maakt duidelijk dat het geen virtueel spel is maar een dagelijkse realiteit voor 2,5 miljoen vluchtelingen in Darfur.
Bijzonder aan Darfur is dying is dat het spel onmogelijk te winnen is: ofwel val je ten prooi aan moordlustige brigades, ofwel sterf je door uitdroging.
Dit soort spellen willen de surfer sensibiliseren, een bepaald thema op de politieke agenda zetten of de bezoeker iets aanleren. Veel van die games kan je online spelen, meestal gratis. Deze games zijn meestal Engelstalig, maar stilaan komen er ook Nederlandstalige games.
Zo hadden we recentelijk de campagne tegen het consumeren van foie gras door dierenrechtenorganisatie Gaia. Dit jaar was het online spel Folter een gans een onderdeel van de actie, de bezoeker wordt uitgenodigd  een virtuele gans te lijf gaan met een bunsenbrander of kniptang. Sinds 13 december bezochten bijna 100.000 bezoekers de site.

De eerste stappen zijn gezet, verwacht wordt dat in 2008 de markt van ‘serious games’ zal groeien, we houden het voor U in de gaten.

Advertenties

2 gedachten over “Serious games: een virtueel geweten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s