Poverty is not a game

Poverty is not a game (kortweg PING) is een serious game voor gebruik in secundaire scholen, dat een basis moet bieden om met leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs een gesprek aan te gaan over armoede en wat het betekent om arm te zijn. Je kruipt in de huid van Jim of Sofia, die door omstandigheden op straat belanden en hun eigen weg moeten vinden.

Met PING wordt aangetoond dat met de hulp van games ook complexere maatschappelijke thema’s, zoals armoede, in de klas kunnen aangekaart worden. Zo willen de partners van het PING project zowel bijdragen aan het maatschappelijk debat over het gebruik van computergames op school als een concrete tool aanreiken aan het onderwijs om het moeilijke thema ‘armoede’ bespreekbaar te maken.

Een handleiding voor leerkrachten

Het spel wordt verspreid op cd-rom, samen met een handboek voor leerkrachten over het nut van games op school en hoe je het thema armoede via het spel in de les aanbrengt. Op die manier willen de initiatiefnemers van PING games in een onderwijscontext bespreekbaar maken.

PING wordt gelanceerd op 20 oktober 2010, op de Europese conferentie “Poverty Is Not a Game. Serious Games as a mean to discuss complex societal issues“.  Vanaf dan zal het spel, samen met de toolkit voor leraren, ook beschikbaar zijn op deze site.

En er is meer, veel meer …

Naar aanleiding van de lancering van PING, publiceert ook het tijdschrift Klasse een uitgebreid dossier over games als leermiddel in de klas. Klasse praat met leerkrachten en onderzoekers en geeft als toetje nog wat cijfers over jongeren en gaming.

Ook op deze blog hebben we in het verleden al regelmatig aandacht gehad voor serious games. Voorbeelden zijn Evoke (over het zoeken naar creatieve oplossingen de meest urgente sociale problemen), De Welvaarders (over fair trade), Ayiti, The Cost of Life (over armoede in Haïti), Darfur is dying (over de humanitaire crisis in Soedan), On the ground reporter (eveneens over Darfur), Traces of Hope (over oorlogsslachtoffers) of de onvolprezen reeks Global Conflicts (over democratie en mensenrechten).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s