Werkfiches voor digitale media?

Af en toe komt er een interessante vraag / suggestie onze richting uit gewaaid. Boeiend genoeg om ze hier te posten en om te vragen of ook anderen hierover hun mening willen geven. Het gaat over “het aanmaken van werkfiches voor digitale media”.

“Als we kinderen enige zelfstandigheid willen aankweken in het gebruik van ICT dan zullen wij (leerkrachten en/of educatieve medewerkers) hen meer moeten begeleiden bij het gebruik van deze digitale tools.

Momenteel geeft Bevrijde Wereld ateliers op school waarbij kinderen onder andere uitgedaagd worden om zelf een reportage te maken. Vooraf bekijken ze twee instructiefilmpjes (gemaakt via screencast-o-matic) waarin ze zien hoe ze:  (1) foto’s op de computer zetten; en (2) een simpele powerpoint maken.

Het zou interessant zijn als we dergelijke instructiefilmpjes (of prezi’s of …) voor digitale tools kunnen centraliseren in een soort online databank. De instructie is op maat van de leerling, maar het materiaal bereikt de leerling via de leerkracht die de databank raadpleegt. Zo krijgen leerkrachten en educatief medewerkers een overzicht van wat er allemaal al bestaat en kunnen ze hiaten vullen met eigen materiaal.

Laat maar eens horen wat jullie denken van deze aanpak.”

Reageren kan via de comments hieronder.

PS De vraag werd ons ingeblazen door Eva Roelandt, educatief medewerker van Baobab Wereldklas.

Advertenties

3 gedachten over “Werkfiches voor digitale media?”

 1. Beste Eva,

  Dit vind ik een schitterend initiatief! Het is belangrijk om veel materiaal met elkaar te delen zodat we ‘het warm water niet telkens opnieuw moeten uitvinden’ ;-). Er bestaat reeds heel veel mooi materiaal, maar we wisselen het te weinig uit.

  KlasCement.be is een dergelijk schitterend initiatief! Neem zeker eens een kijkje op http://www.klascement.be. Misschien kan je contact opnemen met Hans Defour en met hem samenwerken? Info vind je alvast op deze link http://www.klascement.net/leden/info.

  Ik sta alvast achter dit idee en wens jullie heel veel succes!

  Groetjes,

  Lieselot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s