Comic May Day n°3

Wie zegt dat hokjesdenken niet creatief is?  De stripverhalen uit de Comic May Days bewijzen duidelijk het tegenovergestelde!  Na vrede, democratie en burgerzin op Comic May Day n°1 en duurzame ontwikkeling en diversiteit op Comic May Day n°2, is het nu tijd voor deel drie.  In deze post ontdek je cartoons en beeldverhalen rond de thema’s mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.  Wij hebben ervoor gezorgd dat de selectie een hoog bruikbaarheidsgehalte bevat voor de klaspraktijk.  Scroll, klik en lees.

As always, meer comics lezen (papieren versie) doe je hier.  Ken je zelf stripverhalen over mensenrechten en sociale rechtvaardigheid die gratis online gelezen kunnen worden?  Stuur ze door met wat tekst en uitleg naar marijn.brouckaert@btcctb.org.

Kleur Bekennen Mensenrechten

1. Verborgen ramp

Een fictief stripverhaal over een zware aardbeving in Bordovia waarbij veel doden en gewonden zijn gevallen. Lees hoe de Europese Commissie de slachtoffers te hulp schiet.

2. Out of Somalia

Een getekende reportage/vluchtelingenverhaal door striptekenaar Andrea Caprez en schrijver Christoph Schuler in opdracht van Artsen Zonder Grenzen.  In het Duits wordt uitgelegd hoe medische verzoring er in een vluchtelingenkamp aan toe gaat.

Kleur Bekennen Sociale Rechtvaardigheid

3. Het geheim van Youssef

Net als ‘Out of Somalia’ is het thema vluchtelingen aanwezig in ‘het geheim van Youssef’.  Het verschil zit in de volledig andere focus.  Niet de ‘gezondheidszorg’ als grondrecht van de mens staat in de spotlight, maar de sociale uitdagingen die de vluchtelingen opwachten als ze in een nieuw land aankomen.  De mensen van de Beweging Voor Kinderen Zonder Papieren leggen het glashelder uit op hun site: “Kinderen informeren en laten participeren aan het debat hier rond. Waarom vluchten mensen weg? Welke regels zijn daar rond of zouden daar rond moeten zijn? Welke ervaringen hebben de leerlingen zelf? Waar dienen al die papieren eigenlijk voor? Wat betekent het als je ze niet hebt?”

4. Cartoons over “gender”

Cartoon Movement is een online platform waar werk van cartoonisten uit de hele wereld te zien is.  Kortom een bakermat voor internationale politieke satire.  Deze link brengt je naar een serie cartoons over “gender”.

5. Rich Dude Poor Dude

Deze Facebookstrip schetst een stereotiep beeld van rijk en arm.  Je kunt dit beeldverhaal gebruiken om vanuit een negatief voorbeeld de discussie rond beeldvorming over arm en rijk in de klas aan te zwengelen.  De stereotiepe uitspraken kun je flankeren met de nederlandstalige serious game PING die je de complexiteit van de armoedespiraal laat ervaren.

Meer online stripverhalen via:

–  Comic May Day n°1
–  Comic May Day n°2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s