Herinneringseducatie

starttorememberStart to remember is de naam van een snelle zelftest om te zien hoe jij als leerkracht aan herinneringseducatie doet. Je beantwoordt een 20-tal vragen en krijgt vervolgens feedback en nuttige tips die je verder helpen om op een kwaliteitsvolle manier aan herinneringseducatie te doen.

Met de stortvloed aan herdenkingen in aantocht, verschijnt er overigens ook steeds meer educatief materiaal online. Altijd handig als je de tips van hierboven in de praktijk wil brengen.

kortrijk1418Een mooi voorbeeld is het online lespakket Kortrijk Bezet 14-18, waarin het verhaal van zes historische Kortrijkse personages centraal staat. Vanuit hun getuigenissen belicht de Erfgoedcel Kortrijk verschillende facetten van het leven in de bezette stad. Rond elk personage zijn onderzoeksopdrachten opgesteld met telkens drie thema’s. Ideaal voor leerkrachten die onderzoekscompetenties van leerlingen willen aanscherpen en ze in contact brengen met primaire en secundaire bronnen.

Meer tips en suggesties

Meer tips en suggesties voor projecten herinneringseducatie rond de Eerste Wereldoorlog vind je in de Toetssteen 14-18 (pdf). Geschikt voor iedereen die in de klas of op uitstap een verhaal wil brengen rond de Eerste Wereldoorlog. Dus niet enkel voor de leerkracht geschiedenis, maar ook leerkrachten PAV, godsdienst, zedenleer en taalleerkrachten kunnen hun steentje bijdragen.

Nog een stapje verder is het handboek voor leraren Een stap in het verleden – een les voor de toekomst (pdf) van de FRA (Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten). Het handboek legt het verband tussen onderwijs over de Holocaust en mensenrechteneducatie. Het biedt naast historische achtergrondinformatie en algemene tips ook inspiratie, richtlijnen en good practices.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s