Omgaan met antisemitisme in de klas

anne-frankDe Anne Frank Stichting heeft een heleboel educatieve tips verzameld om in de klas om te gaan met anti-Joodse uitlatingen. Een recent Nederlands onderzoek onder docenten in het voortgezet onderwijs bracht immers aan het licht dat veel docenten daar regelmatig mee te maken krijgen. Ruim een derde van de docenten geschiedenis en maatschappijleer meldde aan de onderzoekers dat ze het afgelopen jaar minimaal één keer hiermee geconfronteerd werden. Reden genoeg voor de Anne Frank Stichting om duidelijk te maken dat het tegengaan van antisemitisme in het onderwijs nodig blijft.

Muts van de F-side van voetbalclub Ajax
Muts van de F-side van Ajax

Hoe reageer je als docent als je in de klas of op het schoolplein onverwacht geconfronteerd wordt met grievende opmerkingen over Joden? Onder de titel “Daar heb ik wel van terug” geeft de Anne Frank Stichting voorbeelden en tips hoe je negatieve uitlatingen en vooroordelen over Joden kunt ontkrachten. Vertrekpunt is proberen uit te vinden welke achtergrond de grievende of haatdragende opmerking heeft. Tip 1 luidt dan ook: probeer er achter te komen waar de leerling dit vandaan heeft. Internet? Leeftijdgenoten? Opvoeding? Vervolgens geeft de website voorbeelden van een min of meer aangepast educatief antwoord op een anti-Joodse uiting. Of het nu om het vooroordeel over geld en macht gaat of om de holocaustontkenning, het is belangrijk om binnen de klas op gepaste wijze te reageren.

Bekijk hier alle tips en voorbeelden.
Bekijk ook de gratis lessenserie over antisemitisme en andere vormen van discriminatie.

Tussen haakjes op papier

50vragenIn de documentatiecentra van Kleur Bekennen kan je onder meer “Vijftig vragen over antisemitisme” ontlenen. Het boek behandelt in bondige stijl een groot aantal vragen en controverses rond het complexe fenomeen antisemitisme. Het boek is geschikt voor een breed publiek en kan in het onderwijs worden gebruikt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s