Red Afrika (van de stereotypen)

Ondertussen heb je het filmpje wellicht al zien passeren. Het is ontsproten aan het brein van SAIH, het Noorse Students and Academics International Assistance Fund, dat een vorige winter ook al verantwoordelijk was voor de oproep aan Afrikanen om verwarmingstoestellen te doneren aan Noorwegen omdat “kou even erg is als armoede”.

In het nieuwe filmpje nemen ze opnieuw de stereotypen, die worden gebruikt om geld te werven voor Afrika, op de korrel. “Honger en armoede zijn erg vervelend en roepen om actie, maar onze betrokkenheid moet wel op kennis gebaseerd zijn en niet stereotypes zoals dat in sommige advertenties gebeurt”, zegt SAIH op hun website. “Het neemt de waardigheid van mensen weg. Tegelijkertijd worden mensen onverschillig in plaats van dat het oproept tot actie.”

Wedstrijd

SAIH heeft ondertussen ook de “Rusty Radiator Awards” gelanceerd. Met een prijs voor de geldwervingscampagne die de grootste stereotypes bevat – de Rusty Radiator – en een prijs voor het filmpje waar Afrika het meest innovatief en empowered wordt weergegeven – de Golden Radiator.

Poverty Porn

Om duidelijk te maken dat SAIH niet louter kritiek geeft, maar werkelijk bekommerd is om de manier waarop Afrika tijdens campagnes in beeld wordt gebracht, plaatsen ze op de website van Rusty Radiator een kort lijstje met suggesties “how fundraising campaigns can become better.”

  • Let people tell their own stories.
  • Tear down stereotypes, concentrate more on what makes us equal, rather than our differences. 
  • Remember it’s not about what you think people should want or have or do. If you wish to help someone it should be based on their wishes and needs. 
  • Be creative! For instance by using humor, people are triggered to think for themselves and motivated to act, without us having to tell them to. 
  • Don’t focus too much on the single story. With this we mean that too often fundraising campaigns tell the story of one nameless individual’s person sad story. What we want to see is more information about why poverty exists, and what is our role in it?

De checklist werd overgenomen van de blogpost Poverty Porn: a reflection of deeper issues van Linda Raftree.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s