Grondstoffen

Grondstoffen zijn nuttig en schaars. Zonder grondstoffen kunnen er geen producten gemaakt worden, maar tegelijk zorgt de schaarste ervan voor een heleboel problemen waar we ons dikwijls niet van bewust zijn. Neem maar onze gsm, smartphone of laptop.

Om een gsm te produceren zijn grondstoffen nodig zoals aardolie, koper, goud, zilver, tantalium, kwik en lood. Voor één gsm loopt dat op tot niet minder dan 75 kilogram aan grondstoffen, die van over de hele wereld worden aangevoerd. Dat is op zich al een zware belasting voor het milieu. Bovendien spelen bij de winning van die grondstoffen ook nog eens problemen als aantasting van het milieu, oneerlijke handel, kinderarbeid en conflicten.

Reden voor OneWorld en het NCDO om uitgebreid stil te staan bij onze gsm. OneWorld zorgde voor de explanimation die je aan het begin van deze post kon bekijken. Op hun website vind je ook een uitgebreider dossier rond de grondstoffenproblematiek: hoe schaars zijn die grondstoffen nou eigenlijk, wat heeft dat voor effect op mensen en wat kan jij zelf doen?

Het NCDO van haar kant publiceerde in de globaliseringsreeks een kennisdossier over grondstoffenschaarste. Wil je tot slot weten in welke landen in de wereld het meeste goud gewonnen wordt? Welke landen afhankelijk zijn van grondstoffen voor hun BNP? Of hoe snel het aantal mobiele telefoonaansluitingen stijgt? Klik dan door naar de OneWorld Data Atlas over grondstoffen. Ook het Trade for Development Centre ontwikkelde een beknopte en heldere brochure rond deze problematiek. Je vindt er zeker extra informatie om je leerlingen van het verhaal achter hun GSM of tablet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s