Zes manieren om Prezi in de klas te gebruiken.

Prezi is een programma dat gratis online gebruikt kan worden om presentaties te maken.  Het is een alternatief voor programma’s als Microsoft Powerpoint, Apple’s Keynote, OpenOffice.org Impress, etc.  en laat je toe te werken met tekst, video, geluid en afbeeldingen.  Een Nederlandstalige handleiding vind je hier.

Ben je een Prezi leek, of al een ervaren gebruiker?    Uit de zes volgende praktische tips steek je zonder twijfel nog wat op om Prezi in de klas te brengen.


Kant-en-klare lessen.
Hiervoor is het zelfs niet nodig om een Prezi account aan te maken.  Je gaat naar prezi.com en klikt op het tabblad “explore”.   Zoek via trefwoorden naar Prezi’s over jouw thema.  Dit is een voorbeeld van een les over media in de klas.

De tijdlijn
In Prezi kan je op een zeer eenvoudige manier (lees: ‘geschikt voor beginners’) een dynamische tijdlijn bouwen.  En dat is duidelijk niet alleen nuttig voor leerkrachten geschiedenis…  Neem bijvoorbeeld een les over 50 jaar vrijetijdsbesteding in Nederland, of over de ontwikkeling van ICT.

Het ABC-darium
Het ABC-darium is niets anders dan een variant op de tijdlijn.  In plaats van data gebruik je het alfabet om je informatie te ordenen.  Dit is een (Engelstalig) wetenschapsabc-darium.

De informatie- of inspiratiemuur.
Verzamel links rond één thema en rangschik ze op een overzichtelijke manier.  Gebruik dit soort Prezi’s om zelf je goeie links niet uit het oog te verliezen, of geef de Prezi mee aan je leerlingen als inspiratiebron voor hun spreekbeurt of werkstuk.  Bij Kleur Bekennen bouwden we een inspiratiemuur rond voeding en rond kinderrechten voor basisonderwijs en voor secundair onderwijs.

Het themadagboek.
In het basisonderwijs wordt vaak met een themadagboek gewerkt.  Al wat er in de loop van een periode over pesten aan bod komt in de klas wordt in het ‘pestendagboek’ geschreven.  Maak je dit dagboek in Prezi, dan is het meteen ook leesbaar door ouders, wat hun betrokkenheid bij het klasgebeuren verhoogt!

Het verslag.
Wil je de foto’s van een klasuitstap op een frisse manier presenteren aan de directie, en meegeven aan ouders en leerlingen?  Deze Prezi dient als ‘schoolvoorbeeld’.

Invalshoeken van wereldburgerschap

En wereldburgerschap?

We zouden Kleur Bekennen niet zijn als we je niet zouden willen aansporen om te werken rond wereldburgerschap met je leerlingen.  Bedenk alvast eens hoe je één van de bovenstaande thema’s kunt aankaarten in je klas!  Maak je er een Prezi van, laat het ons dan zeker weten!

2 gedachten over “Zes manieren om Prezi in de klas te gebruiken.”

Plaats een reactie